Billboard post image
Billboard post image
Billboard post image
Billboard post image

Meixi Lake Exhibition Centre

with Feilden Clegg Bradley Studios

The Living Lattice Sustainable Exhibition Centre achieved the highest BREEAM accreditation, Outstanding at the design stage. The project was designed to showcase Franshion and their design partners’ environmental expertise, as well as forming a platform for promoting Changsha Municipality and Franshion’s image of sustainability

Following the given site plan, the building orientation primarily faces North and South to maximise daylight penetration while minimising solar gain using a simple louvre system. A mixed mode ventilation with traffic light controlled window opening strategy was proposed for the whole building. This included mechanical ventilation with heat recovery in winter and natural ventilation assisted by atrium stack effect ventilation in the mid-seasons.

The mechanical ventilation strategy allowed the thermal energy extracted from the exhaust air by an innovative liquid desiccant heat pump AHU unit which efficiently heats or cools, humidifies or dehumidifies the supply air simultaneously to the required conditions.

A displacement ventilation system supplies low velocity fresh air from low level and extract the stratified “used” air from high level within the exhibition area. Active chilled beam systems coupled with a Ground Source Heat Pump was employed to provide low energy heating and cooling for the office area. LED lamps with daylight dimming and occupancy sensors were extensively utilised. PV and solar hot water provided renewable energy supply to the building.