Billboard post image
Billboard post image
Billboard post image
Billboard post image

UT Dallas Bioscience & Engineering Building

with Page and ZGF Architects

This new, interdisciplinary home for Bioengineering and Sciences greatly reduces consumption of energy and water while meeting the challenging requirements of a lab building.

The project achieves 39% energy savings through a wide range of architectural and HVAC measures. The façade provides daylight to offices, controls glare, and allows views to the outside from all labs. The HVAC system includes chilled beams, heat recovery, and low flow fume hoods to greatly reduce heating and cooling energy.

Atelier Ten’s water reuse scheme combines captured cooling coil condensate and rainwater along with potable water to feed the reverse osmosis (RO) system and then uses wastewater for irrigation. Both the temperature and volume of water is used to boost efficiency and the scheme reduces water consumption by 52%.

Atelier Ten’s ambient lighting design strategy generates significant energy savings. Bench-integrated task lights with individual occupancy sensors provide the high illuminance levels required for research only when necessary. The overall lighting power density is 20% below the whole building allowance by ASHRAE 90.1 2010.