Billboard post image
Billboard post image
Billboard post image
Billboard post image
Billboard post image

Arizona Cancer Center

with ZGF Architects

Visual quality and a welcoming patient environment are the key design drivers for this state-of-the-art cancer facility. Atelier Ten is supporting this aim by optimizing a façade which provides useful daylight while reducing peak load solar gains.

This clinical outpatient facility is located at the Biomedical Campus of the University of Arizona in downtown Phoenix. The facility contains clinical and research areas, a radiation oncology space, and physicians’ offices.

In the hot climate of Phoenix, Atelier Ten and ZGF Architects created a façade that defines the character of the building and reduces annual and peak solar gains on the south and west façades, and improves daylight quantity and quality on the north and west. In the central atrium, the heart of the building, Atelier Ten optimized the aperture and clerestory glazing with overhangs to filter direct sun while also allowing daylight to spill into adjacent spaces.