Billboard post image
Billboard post image
Billboard post image
Billboard post image
Billboard post image
Billboard post image
Billboard post image
Billboard post image
Billboard post image

The Earth Centre Galleries

with Feilden Clegg Bradley Studios

One of the major Millennium Projects, the Earth Centre saw the construction of a national centre for education, information and entertainment in the area of environment and sustainability.

We developed the first large scale labyrinth decoupled energy store for the Earth Centre in the late 1990s.

The buildings at the Earth Centre represented exemplars of low energy and sustainable design. The Planet Earth Gallery, buried in the earth, incorporated a huge underground air distribution and thermal storage system integrated into the foundations known as a labyrinth.

Air supplied to the building was drawn through the labyrinth, actively cooling the supply air in the summer and warming it in the winter. As a result, the building had highly comfortable internal conditions with lower carbon emissions than natural ventilation, while avoiding the need for air conditioning systems.