University of Connecticut Recreational Center slider image
University of Connecticut Recreational Center slider image
University of Connecticut Recreational Center slider image

University of Connecticut Recreational Center

with JCJ

The state-of-the-art UConn Student Recreation Center is on track to be Atelier Ten’s first SITES certified project. Atelier Ten’s energy analysis and recommendations resulted in an overall energy savings of 26% and energy cost savings of 46%.

The major focus for the recreation center was reducing energy demands associated with space heating and cooling. Atelier Ten’s building envelope and glazing recommendations reduced heat loss and solar heat gains. Additionally, demand controlled ventilation systems were added in select spaces to provide optimum thermal comfort when spaces are occupied and reduce energy demands when spaces are vacant.

To reduce unnecessary water use, Atelier Ten recommended irrigation-free landscape composed of native and drought-tolerant plantings. Permeable paving in the parking lot and bioswales along the sidewalk help retain stormwater on site and reduce runoff.