Billboard post image
Billboard post image

Kline Chemistry Laboratory, Yale University

with HBRA Architects

In line with Yale’s commitment of creating a more sustainable campus, this LEED Gold targeted lab includes a renovation of a historically sensitive façade to improve energy performance, the addition of a new highperformance roof to add daylight and common areas, and landscape improvements to manage stormwater.

Though this project includes numerous ways to upgrade its environmental performance, perhaps the most integral of these is the addition of a curved roof, which creates three new atria. The atria will serve as much-needed common areas for the building while improving thermal and visual comfort for all occupants. Atelier Ten provided daylight optimization studies and natural ventilation options for these new spaces, as well as guided the entire project towards its LEED Gold ambition.

Potable water demand is reduced through intelligent landscape design which includes stormwater filtration technologies, such as sediment filters, and sand filters to remove suspended solids from stormwater site run-off. The treated water will be used in site irrigation, facilities cleaning, and toilet flushing. A green roof for parts of the building is also being considered.