Building Cure, Seattle Children’s Research Institute

with Aedas and Flad Architects

To create the most thermally and visually comfortable research space for scientists, Atelier Ten analyzed glare and shading in depth. The resulting shade design improves Seattle views by reducing the hours that internal blinds are needed.

Atelier Ten analyzed the Building Cure facade during the design phase to study window to wall ratio, glazing transparency, and external shading distribution, depth, color, and texture. Our goal was to provide maximum usable daylight while preventing excessive glare to provide optimal visual conditions for occupants. Atelier Ten’s visual comfort assessment and recommended shading condition resulted in a nearly 50% reduction in glare conditions.

Atelier Ten is also providing LEED Administration for this ambitious project seeking LEED Gold Core and Shell certification.