UT Austin Dell Medical School

with Page and ZGF Architects

Atelier Ten’s lighting strategy addresses the public and program spaces separately to provide high quality visual environments for both space types. In public spaces, grazing light highlights the multi-story Texas limestone walls and decorative pendants provide visual sparkle, creating a dynamic nighttime presence when viewed from the exterior courtyard. Patterns of linear luminaires repeat throughout the building, reinforcing spatial geometry and integrated with slatted wood ceilings. In particular, linear luminaires integrated into the specular reception desk millwork create dynamic patterns of interreflection, creating visual interest and aiding wayfinding. Light also reinforces the strategic use of the University of Texas’s signature colors. In wet laboratories, evenly illuminated ceiling planes increase the perceived brightness while allowing for lower overall ambient illumination. Advanced lighting controls are used to minimize energy consumption through the use of daylight sensors, occupancy and vacancy sensors, programmable dimming, and schedule based controls. Energy efficient LED and fluorescent sources provide a high quality visual environment while minimizing connected lighting power load. The overall lighting power density is 25% below the space-by-space LPD allowed by ASHRAE 90.1 2010.

The proposed design will achieve up to a 42% energy cost savings. The major energy savings are achieved through optimization of the air flow through the building using chilled beams, reduced space cooling and heating loads, and efficient lighting design.