Stanford University ChEM-H / SNI Building

with Ennead Architects

The new home of Stanford University’s Chemistry, Engineering and Medicine and the Stanford Neuroscience Institute will be a flexible facility designed to foster collaboration and innovation while also providing the University with an energy efficient laboratory.

An important feature of the building is the central courtyard with a fully glazed facade. Atelier Ten provided early stage facade recommendations on external shading to reduce peak solar conditions and peak temperature conditions on the north facade where indident radiation is the greatest.

To reduce energy consumption, Atelier Ten evaluated energy savings potential of background ventilation setback, transfer air, fume hood education programs, green circuits, optimized lighting power density and Konvekta heat recovery. The recommended measures reduced the building’s energy use by 22%.