Stanford University Biomedical Innovation Building slider image
Stanford University Biomedical Innovation Building slider image
Stanford University Biomedical Innovation Building slider image
Stanford University Biomedical Innovation Building slider image

Stanford University Biomedical Innovation Building

with ZGF Architects

Stanford University’s Biomedical Innovation building’s lofty energy and water use reduction goals are coupled with the intense resource requirements needed to operate a 24-hour operating lab building. Atelier Ten worked with the team to minimize energy use and portable water use in Stanford’s newest lab.

Atelier Ten worked with the team to develop a daylit design that reduced the amount of energy required to light the building. To achieve daylight levels that are high enough not to require electric lighting, yet low enough to avoid glare for occupants, Atelier Ten focused on locating the regularly occupied workspaces at the perimeter of the building.

Atelier Ten also recommended the labs use low-fume hoods, which would lead to an overall energy savings of 1.5%.

A major focus of the project is reaching a 20% reduction in potable water use within the building. Atelier Ten recommended that the team look aggressively at water conservation and reuse, and future-proof the design in anticipation of future drought. Atelier Ten recommended combining rainwater and condensate to create the steadiest source of water to meet flushing demands.