Walsall Bus Station slider image
Walsall Bus Station slider image
Walsall Bus Station slider image
Walsall Bus Station slider image

Walsall Bus Station

with AHMM

An extraordinary new building: the international competition brief called for a collection of bus shelters, the built form resulted in a great elliptical canopy with tree-like columns and circular skylights. The bus station is designed to corral and organise the multitude of buses that operate out of Walsall Town Centre following deregulation.

The concrete roof covers an area of 3,171m² beneath which there are three bus islands. The roof is covered in ten circular holes with hoods to deflect the wind. There are seventeen similar rooflights in the canopy which floods the space with daylight.

Atelier Ten were involved in all of the air quality appraisals, the design and integration of M+E services, and the infrastructure diversion necessary to implement this very large structure. The station is finished with a living green roof top to redress the CO2 imbalance generated by the buses below.