Projects that moved the dial

Five years ago, we published “Invisible Architecture”, celebrating a quarter-century of Atelier Ten and highlighting so many projects that we are proud of. Picking up from where the book left off, we’ll be counting up to our 30th birthday in October with recent projects that have moved the dial.

Stay tuned in on Instagram and on LinkedIn for the countdown!


Bee'ah Headquarters

Bee’ah Headquarters

With a view to minimising both energy consumption and potable water consumption, the LEED Platinum Bee’ah Headquarters in Sharjah with Zaha Hadid Architects has been designed to adopt and use local climate patterns and resources as a way of optimising the building’s environmental performance and minimising material use during construction.

The active and passive energy approaches are predicted to provide a 30% reduction in energy consumption. The net result of these strategies is a low carbon footprint for the operation of the building.

 
 
 

The Burrell Renaissance

The Burrell Renaissance

Opening next year, the Burrell Renaissance Project #refurbishment will allow more than 90% of the collection to be displayed to the public. Landscaped terraces will link the museum to its parkland setting. We worked with @JohnMcAslan to deliver a 35% reduction in #carbonemissions.

Atelier Ten’s Building Services work will examine opportunities to improve the passive design credentials of the facade of the ‘A’ Listed museum whilst exploring opportunities to make the building thermally more heavyweight.

 
 
 
 

Comcast Technology Center

Comcast Technology Center

The Comcast Technology Center redefines sustainability for a high-rise tower in Philadelphia.

Atelier Ten comprehensively addressed the project’s approach to sustainability through careful energy and systems design, indoor environmental quality, water consumption, and material selection to submit for LEED Platinum.

 
 
 
 
 

Australian Opal Centre, Lightning Ridge

Australian Opal Centre, Lightning Ridge

Conceived as an off-grid building in the resource-independent spirit of Lightning Ridge, the Australian Opal Centre will feature an extraordinary collection of opals and opalised fossils, educational and research facilities, and indoor gardens.

Atelier Ten worked closely with Wendy Lewin + Glenn Murcutt Architects and Dunn & Hillam Architects to develop downdraft cooling towers, ground-exchange heating and cooling, and near net-zero energy performance.

 
 
 

Tower Bridge Court

Tower Bridge Court

One of the best ways to reduce a project’s #carbonfootprint is to reuse the existing structure.

Not only does Stiff+Trevillion’s design for Tower Bridge Court lock the existing #embodiedcarbon in, we have also designed an all-electric building, working towards #zerocarbon.

 
 
 
 
 
 

Park Quadrant

Park Quadrant

Set in the heart of the West End of Glasgow, and designed in the mid 19th century by Charles Wilson, Park Circus is the finest example of #Victorian townscape in the city. As part of the #lowcarbon strategy, we incorporated #photovoltaicpanels and other measures.

Atelier Ten provided the Building Services and Fire Engineering design advice to the new Park Quadrant development of over 100 high quality residential apartments that were designed to have a 21% reduction in carbon as introduced at the 2015 revision to the Scottish Technical Standards.

 
 
 

Sandy Hook Elementary School

Sandy Hook Elementary School

The new Sandy Hook Elementary School is a model for the “School of the Future,” incorporating the most current and advanced thinking towards educational approaches, security, and high-performance design. Atelier Ten worked collaboratively with the design team and the local community to create a healthy, safe, and engaging environment for students and teachers.

Sustainable strategies for the new school, which enabled the project to achieve 35.1% energy cost savings, include an optimized building envelope with well insulated wall and roof construction, high-performance glazing and curtain wall systems.

 
 

Glasgow Academy Saunders

Glasgow Academy Saunders

The new Science and Technology Building at Glasgow Academy is purpose built with flexibility in use at its core and features laboratories, auditorium and state of the art classrooms. Mixed mode ventilation combined with ground coupled labyrinth will ensure the healthiest and most stimulating environments for learning and teaching. Winner of the prestigious Andrew Doolan RIAS award; with Page\Park Architects.

The facade has been optimised to ensure heat losses are minimised while the daylighting levels are conducive to an excellent learning environment. The project included a performance space and lecture hall for 80 people.

 
 

Sydney Modern Project

Sydney Modern Project

A vibrant new cultural meeting place, the Sydney Modern Project by SANAA + Architectus creates a series of gallery pavilions that reduce light levels as they step down a hillside from the bright Australian sunshine. Atelier Ten helped calibrate this daylight journey through intensive daylight design analysis and architectural integration.

A range of measures will position the Sydney Modern Project in the top tier of energy efficient global art museums. High performance facades, heat recovery air handling and chillers, and harbour heat rejection will all work to reduce energy use while also creating conservation grade interior environments.

 
 

Google Headquarters London

Google Headquarters London

Triple height spaces in Google’s headquarters in Kings Cross required all our analytical tools and know-how to create a space with daylight reaching into the depths of primary office accommodation, while also balancing sunlight and glare, and thermal gains and losses.

Atelier Ten have engineered a state-of-the-art response to the servicing needs of the project which has been integrated into the overall design concept through close cooperation with the wider Project Team.

 
 

Salesforce Transit Center

Salesforce Transit Center

The new Salesforce Transit Center is an iconic central station of a sustainable transit-friendly region and integrates an innovative urban park on its roof. Atelier Ten was instrumental in defining key project goals for energy use and carbon emissions reductions, water conservation, comprehensive waste management, use of sustainable and durable materials, and sustainable design education.

Atelier Ten optimized the water reuse cycle to reduce its size, cost of storage, and improve system reliability. The water system also includes a graywater filtration wetland, habitat for local species, and native/adapted plant species on the roof park.

 
 

University of St Andrews Whitehorn

University of St Andrews Whitehorn

We provided building services, environmental and fire engineering to this world class student accommodation. In association with the prestigious St Andrews University and Campus Living Villages we delivered 400 bedrooms, over two sites in a tight timeframe. The development has earned many awards including the architecture design award in the residential category at the Scottish Design Awards.

Atelier Ten have undertaken a WELL pre-assesment to introduce the benefits of health and wellbeing whilst delivering a BREEAM Excellent accreditation at both Gap sites.

 
 

Rolling Stock Yard

Rolling Stock Yard

With small businesses in mind, we designed the systems at Rolling Stock Yard to be flexible enough to serve a variety of tenants.

Squire and Partner’s architectural intent was to have all services exposed, except for a narrow central bulkhead traversing the floor plate.

 
 

UC Merced

University of California Merced

Atelier Ten led the sustainability effort for this ambitious expansion at the University of California in Merced that nearly doubles the size of the campus with 14 new structures all aiming for LEED Platinum certification.

By 2020, the UC Merced campus pledged to consume zero net energy, and produce zero landfill waste, and zero net greenhouse gas emissions. The expansion includes new teaching and laboratory facilities, student housing, student life space, wellness center, dining, athletic fields, parking and a conference center.

 
 

Southbank by Beulah

Southbank by Beulah

Soon to be the Southern Hemisphere’s tallest tower, UNStudio and Cox Architecture’s Southbank by Beulah pushes the boundaries of skyscraper design prioritising health and wellness with a particular focus on biomimicry.

Atelier Ten have worked on the project from the initial competition winning design ideas through to the successful planning approval. Our team have been integral to developing the project’s keen focus on healthy urban environments, ultra-efficient building systems, connected communities, resilience and future readiness. To facilitate the delivery of this vision Atelier Ten have developed an ambitious sustainability brief for the project based on robust proof of concept analysis and modelling during the concept design stage.

 
 

Unisphere

Unisphere

United Therapeutic’s new headquarters is the one of the largest site net zero energy commercial buildings in the U.S. The one-of-a-kind building includes a high performance envelope, mixed-mode ventilation, and a quartermile-long underground labyrinth.

To support the project’s net-zero energy goal, Atelier Ten worked closely with the design team to integrate passive design strategies including a natural ventilation system with a labyrinth. The labyrinth utilizes thermal mass to passively moderate temperatures within the atrium without relying on mechanical conditioning.

 
 

Tower Hamlets Town Hall

Tower Hamlets Town Hall

Tower Hamlets Town Hall, with AHMM, heralds the consolidation of local government services in one accessible location in the heart of the constituency. The ultimate adaptive reuse project, the team’s designs restore and repurpose a Grade II listed former Royal London Hospital building, parts of which date to 1757.

The design of the building aims to balance the competing demands of function, comfort and energy use by selecting systems that are effective and efficient. Given the building geometry and intended occupant density, mechanical ventilation and comfort cooling systems are proposed throughout.

 
 

Design Building

Design Building

The John W. Olver Design Building is a 2020 AIA COTE Top Ten Award winner and when completed it was the largest cross-laminated timber (CLT) academic building in the United States. Atelier Ten guided the environmental and lighting design for this extraordinary, LEED Gold interdisciplinary center.

The skylighted Commons features a long-span wood-steel “zipper” truss system and provides an inviting gathering space. The architectural lighting system accents the distinctive wood and concrete enclosure, automatically responding to daylight levels to enhance visual enjoyment and energy efficiency. With an emphasis on visual and thermal comfort, the high-performance envelope ensures optimal daylighting, views, and insulation.

 
 

Prince and Princess of Wales Hospice

Prince and Princess of Wales Hospice

Nord Architecture’s award-winning Prince and Princess of Wales Hospice brings 21st century hospice care to the people of Glasgow, a major step forward in the provision of palliative care services, providing the Hospice with the flexibility to develop and improve their services.

Our fire engineers, through intelligent design, have created a domestic feel to the building allowing accommodation to be accessed directly from lounge areas. Computer simulation helped to provide a services design with several low or zero carbon strategies where reduced running cost and appropriate capital expenditure is in line with a charitable trust.

 
 

Woolbeding Glass House + Alpine House

Woolbeding Glass House + Alpine House

Designed 15 years apart, these two “jewel boxes” are a cut above your typical greenhouse. Alpine House, with Wilkinson Eyre, was completed in 2005 and included one of our early labyrinths. Woolbeding Glass House, by Heatherwick Studio, features kinetic sepals that will open and close to provide natural ventilation.

Heatherwick Studio’s concept is a kinetic glasshouse featuring structural petals that can open and close. These allow air to be brought in naturally in summer, while maximising sunlight exposure. In winter, the petals can be closed, providing a heated environment. The glasshouse will provide a home for flora found along the Silk Road.

 
 

Illuminated river

Illuminated River

Phase two of Illuminated River, with Leo Villareal and LDS Architects has started on site. When fully complete, this project will be the longest public art project in the world and our careful work on the lighting design will reduce light pollution and minimise energy use.

The river is home to over 100 species of fish. Current spill light into the river is quite high and one of our key aims is to ensure careful control of the bridge lighting to avoid any disturbance to this diverse and rich ecosystem. We carried out an innovative and extensive luminance survey of the existing bridges and their surroundings. Our luminance surveys covered the entire length of the river between Albert Bridge and Tower Bridge. For such an extensive study we had to develop an inventive solution.

 
 

Maggie's Centre

Jewel Changi Airport

Our analysis methods are growing ever more complex, and for Safdie Architect’s Project Jewel they reached a new high – we modelled the light coming through each triangular cell of the roof, for each hour of the year. After parsing all this data, a frit pattern was applied in varying densities to modulate the light levels throughout the building.

With the largest indoor waterfall and one of the world’s largest conditioned gardens, Jewel Changi Airport is a destination in its own right. As the gateway to Singapore, the “City in a Garden”, it is no wonder that almost 15% of the total area in Project Jewel is given over to internal gardens. Balancing the competing demands of abundant heat and light needed for plants, and superior passenger thermal comfort for people was one of the project’s key challenges.

 
 

Maggie's Centre

Maggie’s Centre

The centre was built as a refuge for the Royal Oldham Hospital cancer patients, a careful choice of materials and lighting creates a sense of calm and homely sensation. The building appears to float effortlessly above a tranquil garden; a central glazed void in the midst of the open plan layout brings light and trees into the heart of the building.

The desire to create calm and welcoming spaces shaped our lighting philosophy. Many cancer patients are sensitive to direct light and the colour of reflected light needs to be carefully considered in order to avoid making patient’s skin look unnecessarily unhealthy. For this reason, concealed, warm light sources were used throughout. This approach complements the tulipwood finishes and, when combined with decorative elements, creates a striking yet homely atmosphere far from what may usually be expected in a healthcare facility.

 
 

The first twenty five years:

sidenav-toggle