Billboard post image Billboard post image Billboard post image Billboard post image Billboard post image Billboard post image

South Australian Health and Medical Research Institute

with Woods Bagot

With the goal of fostering innovation and improvements in health services for the South Australia community, SAHMRI is leading the way by providing an innovative, adaptable, and healthy building at this next generation medical research facility.

Designed from the inside out, the LEED Gold certified SAHMRI building was shaped to promote occupant wellness by connecting researchers to each other internally and to the city of Adelaide by means of panoramic views from all of the research areas.

Atelier Ten has been instrumental in helping translate the initial design concept of Eco-Façade into a high-performance solar-responsive building skin that carefully balances daylight levels within to suit different program areas while always maintaining views out over the city center. Atelier Ten performed daylight, solar control and energy analysis which guided the team’s selection of the building’s triangulated external shading system. This façade system better controls daylight within the building and reduces unwanted solar heat gains, which together reduce building energy use and associated greenhouse gas emissions. From its shimmering façade of sun shades to the lab spaces deep within, the new headquarters building for SAHMRI is filled with balanced daylight, providing researchers with a high level of visual and thermal comfort.