Photo 0
Photo 1
Photo 2
Photo 3
Photo 4
Photo 5
Photo 6
Photo 7
Photo 8
Photo 9
Photo 10
Photo 11
Photo 12
Photo 13
Photo 14
Photo 15
Photo 16
Photo 17
Photo 18
Photo 19
Photo 20
Photo 21
Photo 22
Photo 23
Photo 24
Photo 25
Photo 26
Photo 27
Photo 28
Photo 29
Highlights | Sectors

WWF – UK Living Planet Centre, Woking, UK

With Hopkins Architects

The development of a new sustainable building planned as a showcase headquarters for the World Wildlife Fund. This project has been awarded BREEAM Bespoke ‘Outstanding’,
the highest accreditation. WWF compiled a challenging brief that reflected the core sustainability and energy values that needed to be incorporated into the design and operation of the building.

DETAILS

LOCATION: WOKING, SURREY, UK

CLIENT: WORLD WILDLIFE FUND – UK

COST: £15M

DATE: COMPLETED 2013

SERVICES

ENVIRONMENTAL DESIGN CONSULTING

BUILDING SERVICES DESIGN

DAYLIGHT ANALYSIS

ENERGY MODELLING

LIGHTING DESIGN

THERMAL MODELLING

BENCHMARKING: BREEAM

AWARDS

BREEAM BESPOKE ‘OUTSTANDING’

2015 BCO INNOVATION AWARD

2014 CONCRETE SOCIETY AWARDS

2014 IStructE AWARD FOR EDUCATION

2014 IStructE AWARD FOR SUSTAINABILITY (COMMENDED)

2014 ICE CIVIL ENGINEERING AWARDS (HIGHLY COMMENDED)

2014 OFFICE AND WORKPLACE PROJECT OF THE YEAR AT THE LUX AWARDS

SHARE:

Strategy

A mixed mode ventilation strategy will be adopted for the whole building. This includes mechanical ventilation with heat recovery in winter, natural ventilation assisted by earth ducts for passive cooling in the summer.

The mechanical ventilation strategy allows the thermal energy extracted from the exhaust air to be used to heat the supply air, thus dramatically minimising the need for additional heating in winter.

The earth ducts will supply naturally cooled fresh air to the AHUs. The exhaust air extracted at high level through wind cowls located above the roof. A displacement ventilation system will supply low velocity fresh air from low level and extract exhaust from high level within the building.

To further minimise energy consumption, energy efficient lighting, i.e. fluorescent and LED lamps will be installed inside and outside the building. Daylight dimming sensor will be provided around the perimeter areas and occupanct sensors will be installed in storage, toilets and changing facilities. PVs will be incorporated into the scheme to offset approximately 46% CO2 emissions arising from fans, Pumps & lighting. The estimated peak output is around 55kW. The project aspires to achieve BREEAM Outstanding.