Photo 0
Photo 1
Photo 2
Photo 3
Photo 4
< Sectors

The Royal National Theatre, London, UK

With Haworth Tompkins Architects

The renovation of a number of key areas of this iconic 1960s Brutalist period building. The programme at the Royal National Theatre includes the replacement of the central heating and cooling plant, the phased addition of a CHP unit, a new workshop extension, and the revamping of the Cottesloe- renamed the Dorfman Theatre – and foyer areas.

DETAILS
LOCATION: SOUTH BANK, LONDON, UK
CLIENT: THE NATIONAL THEATRE
COST: CONFIDENTIAL
DATE: 2009-PRESENT

SERVICES
ENVIRONMENTAL DESIGN CONSULTING
BUILDING SERVICES DESIGN
CFD MODELLING
DAYLIGHT ANALYSIS
ENERGY MODELLING
LIGHTING DESIGN
SUSTAINABILITY IMPLEMENTATION PLAN

SHARE:

Strategy

Starting with an energy survey and overview, the implementation strategies and energy saving measures will be site-wide and consider its relationship to the South Bank and wider London area.

The Royal National Theatre in London is one of the UK’s two most prominent publicly funded theatre companies, alongside the Royal Shakespeare Company. The current building was designed by architects Sir Denys Lasdun and Peter Softley and opened in 1976.

The building has been Grade II listed since 1994 and is often cited as an archetype of Brutalist architecture in England. The complex has three separate auditoria, the smallest of which, the Dorfman Theatre, is one part of the upgrade project.

One of the first projects undertaken was the replacement of boiler and chiller plant with the addition of a CHP unit. The upgrade included an absorption chiller incorporating a phase change thermal buffer store within the basement.

The next phase of the project is currently progressing onsite with the construction of a new extension to the rear of the building to house a scenery paint workshop and office spaces. In parallel the existing workshop areas will be refurbished and re-serviced throughout. The new extension will include measures such as ground source heat pumps, rainwater harvesting and daylight harvesting to target carbon savings of 30% is targeting a BREEAM Excellent rating.

The existing Dorfman Theatre will be renovated with a new displacement ventilation system for improved comfort and efficient lighting.

Further phases of the project are currently being designed which will include a new riverside entrance, cafe and bar, and the complete re-lighting of the foyer areas.