Photo 0
Interior Lobby © Robert Benson Photography
Photo 1
Interior Office © Robert Benson Photography
Photo 2
Interior © Robert Benson Photography
Photo 3
Interior © Robert Benson Photography
Photo 4
Interior © Robert Benson Photography
Photo 5
Interior © Robert Benson Photography
< Sectors

National Grid Headquarters, Massachusetts, US

Sasaki and ADD Inc.

National Grid’s new US corporate headquarters
in Waltham, MA, from its outset, aimed to
demonstrate leadership in environmental design.
In collaboration with this mission, Atelier Ten
designed the lighting to closely integrate with
available daylight, overall using less than 0.55
watts per square foot.

DETAILS
LOCATION: WALTHAM, MA
AREA: 312,000 SQ FT
DATE: 2009

SERVICES
LIGHTING DESIGN

AWARDS
AWARD OF MERIT IESNA, 2010

LEED C+S PLATINUM
LEED CI PLATINUM

SHARE:

Strategy

For this fast paced project, Atelier Ten designed an exceptionally energy efficient lighting system for the base building and the corporate interior fit-out. The 3-story, mostly glass office building allows in a great deal of generous, carefully controlled daylight. Atelier Ten was able to greatly reduce lighting energy use through careful design and daylight responsive lighting controls. Supplemental LED task lights with individual occupancy sensors provide additional lighting when needed.

The lighting works in concert with the architectural ceiling panel design to give a lively sense of rhythm to the spaces. Individual office spaces use a task/ambient lighting approach, using personal occupancy sensors for under cabinet LED lights to further reduce lighting loads.


National Grid’s New England Office Earns Prestigious Platinum LEED Certification